Автор: Траяна Атанасова, СегаСвързани текстове: Далаверите на Асен Василев и Лорер

...
Автор: Траяна Атанасова, СегаСвързани текстове: Далаверите на Асен Василев и Лорер
Коментари Харесай

След имотния скандал с кралицата на винетките ПП-ДБ предлагат намаление на комисионите за винетки

Автор: Траяна Атанасова, " Сега "

Свързани текстове: Далаверите на Асен Василев и Лорер с " кралицата на винетките " - смяната завърши, да влезе идващия

" Продължаваме промяната - Демократична България " внесоха предложение за понижаване на комисионата, която получават компаниите, продаващи винетки, от 7% на 3%. Новината оповестиха депутати от ПП-ДБ във " Facebook " и " Туитър ".

" Днес внесохме още веднъж законопроекта за таван на таксите за медиаторите на винетки, който в предходното Народно заседание не съумя да мине - от сегашните 7% на 3% ", написа във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. Предлага се и " отвързване " на винетките от тол-таксите на товарните коли. " Което на процедура значеше, че в случай че някой желае да продава винетки, би трябвало да мине през един от малцина медиатори - т.е. веригата на медиатори включваше две лица, а не едно ", добавя той.

Внесеният план не разрешава и медиатори да популяризират в търсачки, като защото по този начин изземват трафик от държавния уебсайт bgtoll. " Като напишеш " винетка " първо ти излиза рекламираният линк на медиаторите, а държавният, който дава същата базова функционалност, е по-надолу). И вкарваме обвързване за служебна инспекция на въведените данни в регистъра на Министерство на вътрешните работи (защото такава сега не се прави) ", изяснява някогашният министър. Ето кои винетки са били най-търсени през 2023 година Според него посредническата активност има добавена стойност за системата, само че не би трябвало да имаме олигопол с висок % такса и то с услуга, която се конкурира с държавния уебсайт.

Предложението идва, откакто проверяващият уебсайт Bird.bg разгласява документи по какъв начин компания „ СТВ Консълтинг “ ЕООД, която е била обвързвана с финансовия министър Асен Василев, е съумяла да избави имуществото си от правосъдно доказани искания за 5 млн. лева на американски жител, като го е продала на компания Станислава Арнаудова. Дамата е притежател на " Интелигентни трафик системи " ЕАД, фирма-посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Още един народен представител от Политическа партия е сключил преференциална договорка с Арнаудова, само че в персонално качество - Даниел Лорер е продал парцели с впечатляваща облага. Той купува през 2022 парцел за 352 хиляди лв., а го продава през 2023 година за 1,8 милиона лв.. И двете покупко-продажби са свързани със постройка на ул. " Чаталджа " 3, където дълго време бе офисът на " Продължаваме промяната ".

Скандалът през вчерашния ден бе коментиран и в Народното събрание, а " Боец " сезира прокуратурата.

Василев и Лорер обаче не откриха нищо неправилно в дейностите си. Финансовият министър Асен Василев изясни, че е продал компанията си още през 2021 година и не може да дава отговор за протичащото се по-късно. Той не разяснява желае на американския жител за 5 млн. лева

Василев изяснява, че постройката на ул. „ Чаталджа “ 3 е купена от компания „ СТВ Консълтинг “ ЕООД през 2019 година за създаване на офис на компанията. " Покупката е осъществена с банков заем в размер на 2,9 млн. лева, който включва цената на парцела (по оценка на банката) и средства за цялостна реорганизация на постройката. Реконструкцията е приключена през 2021 година През май 2021 година излизам от компанията и с това завършва моето присъединяване в „ СТВ Консълтинг “ ЕООД, което е видно и от Търговския указател. По информация от сегашния притежател на компанията (която е и обществена в Имотния регистър), офис постройката е продадена на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лева Със средства от договорката е погасен остатъкът от заема за ипотеката на постройката в размер на 2,46 млн. лева (информация, проверима в Кредитния регистър). Сделката е осъществена през брокерска организация напазарна цена и заплащането е по банков път ", показва още Василев. Той акцентира, че не познава купувача. " По мотив купувача, в случай че БЪРД беше същинска проверяваща медия, щеше да откри, че лицензът на въпросния покупател на постройката за ТОЛ-системата е публикуван през 2019 година, когато изобщо не съм бил в политиката. И с цел да сложа край и на тези спекулации напомням, че нашият кабинет през 2023 година за първи път отстрани монопола на ТОЛ-оператора, като издаде лицензи на още две компании. И още две са в развой на интеграция ", прибавя още Василев.

Даниел Лорер също счита, че договорката му е изрядна: " Както самата покупка на апартамент в постройката от моя страна, която е съответно заявена тогава, по този начин и продажбата, която беше осъществена, ще бъде съответно заявена тази година. Това, което мога да кажа, е, че ние (със брачната половинка му - бел. ред.) закупихме тогава парцела, ремонтирахме го главно, живяхме в него и го продадохме в този момент дружно с всичката покъщнина на върха на имотния пазар след инфлацията на цена, която е действителна за абсолютния център на София. На всички спекулации за какво купувачът е този, който се занимава с винетки, мога да кажа, че единственото общо, което аз имам с винетките е, че си закупувам всяка година за моята кола ". Депутатът добави, че Арнаудова е била купувачът, предложил най-изгодна цена за парцела и по тази причина се е възползвал от шанса да го продаде. Той споделя и че сега " Продължаваме промяната " не разполага с партийна централа, тъй като се изнесла напълно от пространствата на ул. " Чаталджа " 3.

Миналата година стана ясно, че Националните снабдители на услуги, които се явяват медиатори в тол системата, са получили повече от 110 млн. лева комисиони от старта на системата през 2019 година насам. Според Министерство на регионалното развитие " Интелигентни трафик системи " ЕАД е получила малко над 88.9 млн. лева с Данък добавена стойност сред 2019 и края на 2022 година За същия интервал другата компания – „ Диджитол Смарт Инфраструктура “ – е получила малко над 21.4 млн. лева

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР